ortooxacell kiss2022.gif Flax

ARTIST TÂRGOVIȘTEAN – Elena Nedelcu, cu mâinile de aur, creează costumul popular

Motto: „Arta este produsul dumnezeiesc al omului” Vasile Ghica

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă campanie de presă al cărei scop este să-i aducem în faţa publicului larg pe artiştii noştri. Vă invităm să-i descoperiţi pe târgoviştenii care trăiesc pentru frumos. 

Elena Nedelcu este una dintre iubitoarele portului popular, care nu doar îl admiră, ci îl și lucrează. Din mâinile dumneaei ies adevărate opere de artă, ce aduc aminte privitorilor de perioada copilăriei lor, pentru că doamna Nedelcu nu lucrează doar ii, ci și diverse alte lucruri, botoșei, pălăriuțe, gulerașe pe care le croșetează. Prezentă de fiecare dată la târgurile de meșteșugari din Târgoviște sau din țară, domna Nedelcu duce munca sa mai departe să vadă toată lumea că Târgoviștea are cu ce se mândri.

CD: De când aveți această pasiune pentru ii și costum popular? Cum ați învățat să lucrați?

EN: Am moștenit acest meșteșug de la bunica mea. De mică am învăţat să croşetez, să cos, iar când m-am căsătorit la Târgovişte, m-am angajat la Arta Populară, unde am lucrat 22 de ani. După ce m-am pensionat, am continuat pasiunea pentru cusut şi croşetat şi așa am devenit meşter popular. Realizez ii, pălării şi pantofiori croşetaţi.

CD: Deși lumea vă cunoaște pentru iile dumneavostră, știu că aveți o altă pasiune. Pantofiorii croșetați.

EN: Pantofiorii croşetaţi rămân preferaţii mei, având o experienţă de 13 ani numai la Arta Populară, la această secţie. Atât de mare e pasiunea pentru croşetat pantofiori încât i-am transmis-o şi norei.

CD: De doar câțiva ani se sărbătorește Ziua Iei, pe 24 iunie. Și de când s-a sărbătorit prima dată, în 2013, Muzeul de Istorie a încercat să reînvie această dragoste a românilor pentru ii, aici în Târgoviște și alte instituții în restul țării. Ce părere aveți despre această inițiativă?

EN: Am considerat-o o idee foarte bună, deoarece foarte multe persoane se îmbracă cu iișoare. Am fost căutată și rugată să lucrez iișoare, cu diverse modele, după gustul fiecăruia. Lumea a început să caute tot mai mult ii şi cămăşi populare. Şi tinerilor le place şi sunt încântaţi, portul popular de pe Valea Dâmboviţei fiind foarte frumos. Aici culorile sunt roşu şi negru, dar folosesc şi alb şi albastru, pentru că se cere. Folosesc modele dâmboviţene: ciori, azur, flori, romburi şi mai ales pun suflet.

CD: Știu că în vechime miri când se căsătoreau îmbrăcau, nu cum se întâmplă acum, rochie de mireasă și costum, ci straie populare. Cum era costumul de nuntă popular?

EN: Pentru mireasă costumul era format din iișoară, fotă, lucrate cu fir argintiu, auriu. Se mai găsește și astăzi pe Valea Dâmboviței astfel de costum.  La bărbați, un „ingredient” special al costumul de mire era șervetul de nuntă, care se purta pe umerii mirelui. Când merg miri la biserică este bine să existe un astfel de șervet după gâtul mirelui. Acestea ar fi ingredientele speciale ale costumului popular purtat de miri.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media