ortooxacell kiss2022.gif Flax

5 octombrie, Ziua Mondială a Educaţiei. Vezi aici ce mesaje transmit dascălii şi elevii dâmboviţeni cu această ocazie:

În 1994, UNESCO a inaugurat prima ZI MONDIALĂ A EDUCAŢIEI, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări.

 

Este recunoscut, astfel, meritul dascălilor în formarea culturii, valorilor şi moralei unei societăţi. De altfel, educaţia ar trebui să stea, indiscutabil, la baza evoluţiei pozitive a unui stat, însă chiar ei, unii dintre dascălii care ar trebui să creadă că statul poate fi salvat prin educaţie, nu mai cred  cu tărie că se poate realiza acest lucru. Motivele sunt multe, iar cei care ar trebui să contribuie la atingerea acstui obiectiv tot mai dezinteresaţi.

 

În 2009 şi în 2010, în România, ziua de 5 octombrie a fost sărbătorită de sindicatele din învăţământ prin ample mişcări de stradă, unde cereau, cum cer în ultimii 22 de ani, salarii mai mari şi adoptarea unei legi a educaţiei. Cu alte cuvinte, cereau ajutorul statului pentru marea responsabilitate pe care o au: asigurarea viitorului României. Nu s-a rezolvat decât a doua cerinţă, deşi pentru mulţi dintre ei problema salariilor este cea mai arzătoare.

Anul acesta, în judeţul nostru, Ziua Mondială a Educaţiei a fost sărbătorită prin diferite activităţi. Astfel, săptămâna aceasta, Casa Corpului Didactic Dâmboviţa, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, au organizat o activitate cu tema ” Profesorul- între ideal şi realitate ”. Concepută ca un work-shop, activitatea a fost adresată dascălilor de ieri şi de azi, precum şi celor de mâine, în prezent elevi ai Colegiului Naţional Constantin Cantacuzino  Târgovişte sau studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte.

Astăzi, la Pucioasa,  Ziua Mondială a Educaţiei a fost sărbătorită prin premierea, de către administraţia locală, a olimpicilor şi dascălilor acestora, iar la Şcoala Mihai Viteazul a fost inaugurat Centrul Pilot pentru dezvoltarea învăţării pe tot parcursul vieţii, un proiect foarte important, rla care au colaborat de trei instituţii de învăţământ: Centrul Judeţean de de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Şcoala Mihai Viteazul Târgovişte şi Liceul Tehnologic Nicolae Ciorănescu Târgovişte.

Fiindcă este Ziua Educaţiei, am ales să vă oferim mesajele şi opiniile unor dascăli dâmboviţeni despre această zi şi despre importanţa educaţiei în zilele noastre.

Florina Pletea, profesor limba română, Şcoala Coresi Târgovişte

“Sincer, nu cred că trebuie să existe neaparat o zi a educaţiei, ci fiecare zi ar trebui să fie o prioritate pentru a ne aminti de importanţa rolului educaţiei. Din câte ştiu, această zi este de fapt, a personalului didactic, a celor care fac educaţie. Categoric, consider că nu se poate face educaţie fără cele trei piese dascăl-elev-familie! Educaţia este un factor important al formării noastre, deoarece permite evoluţia armonioasă a personalităţii umane din punct de vedere spiritual, moral, social, cultural şi economic, fiecare individ educat adăugând un plus de valoare. Inevitabil, progresul în educaţie depinde în mare parte de calificarea şi dăruirea cadrelor didactice, de tehnicile pedagogice ale profesorilor. Din acest motiv, actul de educare este considerat o profesie, o formă de serviciu public care necesită experţi în domeniul educaţiei.

Nu doresc să comentez ceea ce se întâmplă la nivel actual, la noi, deoarece, vorba lui Caragiale, educaţie avem, dar lipseşte de multe ori cu desăvârşire.

Există o “parabolă” semnată de Platon, un mit al peşterii, o poveste despre ceea ce înseamnă de fapt educaţia, este o definiţie perfecta a profesorului şi a muncii aproape sinucigaşă de a educa şi de a forma fiinţa umană.

Profesorul este acea persoană care a evadat, a văzut lumina soarelui, a văzut realitatea, a obţinut cunoaşterea şi doreşte să o împărtăşească celor înlănţuiţi. Riscul pe care şi-l asumă este foarte mare, deoarece neiniţiaţii pot vedea în profesor un bufon, un nebun, vor considera drumul cunoaşterii inutil, dureros, imposibil de înţeles. Însă, un profesor care îşi stăpâneşte foarte bine meseria va reuşi să elibereze cât mai mulţi neiniţiaţi, va reuşi să îi formeze, va reuşi să îi convingă să îl urmeze pe drumul cunoaşterii. Trecând cu vederea lista infinită a problemelor din educaţie, e o zi festivă și cred că trebuie să ne amintim cu toţii de anii devenirii noastre, de dascălii care ne-au marcat existenta şi ne-au format ca oameni! Şi, bineînţeles că şi eu la rându-mi mulţumesc mamei mele, care mi-a fost cel mai apropiat dascăl şi profesorilor mei din gimnaziu şi liceu, care acum sunt şi dascălii Ioanei (fiiica)!”

Dana Mircea, directorul C.N.Nicolae Titulescu Pucioasa

”Simţim că ni se acordă atenţia cuvenită: pornind de la condiţiile din şcolile oraşului (un fapt mărunt, dar relevant este, de exemplu, faptul că la noi se decontează naveta profesorilor, ceea ce nu se întâmplă peste tot în judeţ şi în ţară), elevii au burse de la CL, suntem sprijiniţi în toate activităţile noastre, suntem respectaţi, şi profesori şi elevi. Într-un cuvânt, suntem apreciaţi pentru munca şi rezultatele noastre ( sincer au şi cu ce se mândri: rezultatele la examene, proiecte europene, „Şcoală europeană” de 3 ori la rând, 2007, 2010, 2013).

Poate că avem şi şansa de a trăi într-o zonă liniştită, unde părinţii, autorităţile mai au bunul simţ şi respectul datorat dascălilor şi muncii lor. Şi mai este ceva ce ma bucură- relaţia cu părinţii: respect reciproc, interes, implicare. Nu-i puţin lucru”.

Şi elevii au transmis astăzi, pe reţeaua de socializare facebook, mesaje dedicate dascălilor lor, de Ziua Educaţiei:

”Profesorii nu ne sunt nici idoli, nici modele de viață, profesorii sunt cei care ne îndrumă spre viitor și prin fiecare lecție predată ne învață cine suntem cu adevărat. Profesorii ne sunt cei ce ne fac să înțelegem paradoxul nimicului, cei ce ne explică rezolvări tainice și imposibile. Acești oameni sunt predestinați a ne explica ce este viața cu adevărat, a ne explica dragostea ca o culoare inexistentă, moartea ca pe o operă lirică și atingerea absolutului ca pe un munte care nu a fost escaladat până acum.
Cred că profesorii sunt persoanele cărora le purtăm un respect nemăsurat și pe care vrem să îi ajungem din urmă și să le spunem că iubirea este o ecuație fără rezolvare.
Ființele acestea cerești, numite profesori, sunt doar cei cărora vrem să le mulțumim că ne ajută să ne creăm un ideal! ” – Roxi Bărboi, Şcoala Coresi Târgovişte

” Modelul meu în viaţă reprezintă profesorul. Pot spune că, profesorul la modul general, fiindcă fiecare în parte are ceva de spus de spus și de oferit.
Un profesor reprezintă sprijinul pe care poate nu îl găsesc în oricine, relaţia elev-profesor necesitând în primul rând respect, iar mai apoi, încredere. Încă un lucru pentru care admir profesorii este faptul că nu te pregătesc doar pentru examene, ci pentru viaţă. Sunt acei oameni capabili să înţeleagă şi să dea sfaturi pe care, cu siguranţă, nu aş regreta dacă le-aş urma; sunt îndrumătorii cei mai grijulii, dar și cei care au o doză de exigenţă protectoare”- Denii Nicolescu, Şcoala Coresi Târgovişte

”Profesorul, făuritor de sentimente și de caractere, persoana care modelează puritatea lutului și reușește să ne ridice pe un piedestal. Un căutător de talente, care intuiește izvorul de cunoaștere de nebănuit și ne ajută să înțelegem limbajul Universului.
Profesorul are cea mai frumoasă și cea mai grea meserie din lume. El trebuie să fie pământul care face sămânța să încolțească, el nu trebuie să își învețe elevii ”să cânte”, ci doar să le aranjeze penele, să le ofere fâșii rupte din suflet.
Sculptura sufletească a fost făurită de-a lungul timpului și parafrazându-l pe Mircea Cărtărescu care considera că ”ne sculptăm, ne modelăm cu propriile mâini”, aș spune că alături de familie, profesorii au mâinile dibace, astfel încât noi, lutul, să fim la rândul nostru creatori de cunoaștere”. –Ioana Pletea, Şcoala Coresi Târgovişte

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media