ortooxacell kiss2022.gif Flax

Ioana Geacăr: „Puterea exemplului e sfântă! Dacă părinţii citesc şi copiii vor face la fel”

 Într-o societate în care cărțile nu mai sunt, poate, apreciate  la fel de mult ca  odinioară, iar unii dintre noi nu mai pot concepe viața fără Internet, există, încă tineri care scriu literatură, poezie și o fac din pasiune. Despre toate aceste lucruri am vrut să aflăm ce crede doamna Ioana Geacăr,  profesor de scriere creativă la Palatul Copiilor Târgovişte, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a Asociaţiei  Scriitorilor din Bucureşti, secţia POEZIE. Îi spunem, cu această ocazie și La mulți ani, pentru ziua de ieri.

   R: Se mai citește literatură în ziua de astăzi, când Internetul ocupă zeci de ore din viața multora dintre noi?

   I: Cred că există o „spaimă” exagerată legată de lectură…Nu toată lumea citeşte, sau toată lumea  nu citeşte,  întotdeauna a existat  un procent destul de mic al lectorilor raportat la „toată lumea”…

  Interesantă este deprinderea  lecturii. Puterea exemplului e sfântă! Dacă părinţii citesc şi copiii vor face la fel  sau sunt părinţi cu un cult pentru cărţi, cu biblioteci pe care nu le parcurg, dar îi îndeamnă pe copii. Cine nu deprinde din familie, mai are şansa să fie înregimentat  la şcoală, profesorii care mai dau liste de lectură şi mai şi urmăresc  evoluţia fiecărui elev în lectura particulară sunt  de admirat!

           Şi apoi mulţi dintre internauţi  citesc şi cărţi în format electronic, ziare şi reviste. Despre ei vorbim, despre cititorii pe hârtie care sunt fascinaţi ore în şir de internet şi ar fi cu totul pierduţi? Nu cred! Dacă şi-a început cineva ucenicia pe carte de hârtie, cu siguranţă se  va întoarce din când în când în bibliotecă!

           Dar  este firesc  în condiţiile tehnologiei actuale să existe şi cititori pe  eBook Reader!  De fapt ce ne interesează aici? Lectorul sau obiectul pentru lectură?

 

R: Știu că aveți un cerc de literatură la Palatul Copiilor din Târgoviște, unde, de-a lungul timpului, s-au format tineri talentați. Mai vin copiii la acest cerc? Daca dă, înseamnă că tinerii mai sunt, încă, interesați să scrie literatură? Dacă nu, de ce?

        I:  La  atelierul meu de scriere creativă de la „Palatul Copiilor Târgovişte vin elevi şi tineri, de la 6 la 19 ani, cel puţin 90 în fiecare an şcolar. Puţini dintre ei însă, cei pasionaţi de literatură,  vin ani de-a rândul (Mihai Valentinian Lungu, acum în cls a VII-a la C.N. Ienăchiţă Văcărescu, vine din cls a III-a, la fel Bianca Gheorghiulescu, din cls a III, cu o scurtă întrerupere, acum în cls a IX-a la C.N. Ienăchiţă Văcărescu, Ioana-Beatrice Fulger de la Şcoala Răzvad, în cls a VIII-a, este de patru ani la cenaclul literar).

             Toţi sunt interesaţi pentru că îşi dezvoltă creativitatea în primul rând, stăpânesc mai bine arta compoziţiei, în general sunt apreciaţi şi la şcoală pentru competenţele lor sporite în comunicarea orală sau scrisă. Sunt atraşi de competiţii, participă la concursuri de creaţie literară şi şi se afirmă câştigând  premii naţionale sau internaţionale.

R. Dați-mi câteva exemple de foști elevi pe care i-ți format la acest cenaclu și au devenit scriitori apreciați.

I: Pot să vă dau exemple de tineri care n-au avut timp să devină „scriitori apreciaţi” încă, îndrum acest cerc doar de 6 ani şi, în general, îi sfătuiesc să nu se grăbească să debuteze: Dionisia Sandu, câştigătoarea unui concurs de debut în volum şi a unei burse „Alexandru Paleologu” (lucrează acum la o firmă de publicitate, e foarte creativă!), Andreea Oprea,  Miruna Voican, Miruna Belea, Andreea Ghica, Diana Cristea- Şerban, Alexandra Gheorghe, Delia Grosu, Sorin Pantelimon. Ca „scriitor apreciat” pot s-o numesc pe fiica mea, Diana Geacăr , unul dintre numele importante ale tinerilor scriitori consacraţi, însă nu i-am fost profesor , doar exemplul  foarte apropiat, în familie, ca şi tatăl ei, George Geacăr, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

R: Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, calitățile pe care ar trebui să le aibă un tânăr pentru a deveni un scriitor de succes?

I: Este  o idee foarte pretenţioasă! Cum poţi să fii tânăr scriitor de succes în România! Asta implică în mare măsură coeficientul economic, trebuie să vinzi!  Ori ştim că nu se (prea) cumpără cărţi de poezie!

         Ca să fii scriitor de succes, trebuie mai întâi să urmezi un curs de scriere creativă!  Apoi să nu accepţi să publici din orgoliu pe spezele părinţilor, trebuie să fii universal!  Să  debutezi mai întâi în urma unui concurs de manuscrise şi evenimentul să fie mult mediatizat, să publici la edituri importante care au şi lanţ de librării, să-ţi fie traduse cărţile şi să apară la târguri internaţionale de carte, să ai întâlniri dese cu cititorii români şi străini, să fii în mijlocul evenimentelor literare, să fii activ în lumea literară permanent!

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media