ortooxacell kiss2022.gif Flax

Fermierii beneficiari ai SAPS nu mai pot folosi produsele de protecţie a plantelor ”după ureche”

APIA reamintește fermierilor beneficiari ai formelor de sprijin financiar în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafață că, începând cu anul 2014, sunt implementate Cerințele legale în materie de gestionare (SMR) 9 , Introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor, și SMR 4, – Protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole.

Astfel, fermierilor care vor primi vizitele de control ale inspectorilor APIA, fermierilor li se vor cere o serie de documente, care să ateste că au respectat aceste cerințe.

Pe site-ul APIA, a fost publicat, de altfel, așa cum spune Oana Năstase, purtător de cuvânt al APIA Dâmbovița, ghidul fermierului privind ecocondiționalitatea, unde fermierii pot găsi mai multe informații despre cerințele pe care trebuie să le respecte pentru a beneficia de sprijinul pe suprafață.

Acest SMR 4 prevede, la primul punct, existența unei platforme, în care să se depoziteze gunoiul de grajd, în perioada în care există restricție de administrare a acestui gunoi de grajd în teren. Noi, odată cu depunerea cererilor de plată, înmânăm fermierilor un plan de fertilizare, iar pe verso la acest plan (vezi foto 2,3,4 ), le indicăm perioadele în care există restricție a îngrășămintelor chimice și organice în funcție de culturi, de categoria de folosință a fiecărui teren în parte. Această capacitate de depozitare trebuie să fie de 6 luni, să poată depozita gunoiul de grajd acolo, fără să îl administreze în teren. ….Bineînțeles, este foarte greu să găsim în teren condițiile astea de depozitare, pentru că este un lucru nou. Fermierii sau străduit să facă cât de cât astfel de depozite, spune Cristian Cosma, inspector în cadrul serviciului control teren, al APIA Dâmbovița.

 Tot în cadrul SMR, trebuie respectate anumite cantități de azot aplicate la hectar, dar și construite la nivelul fiecărei comune, o platformă colectivă, în care fermierii să  depoziteze gunoiul de grajd.

Fermierul este obligat să păstreze evidențele referitoare la planul de fertilizare timp de 5 ani de zile de la campania pentru care l-a realizat.

În ceea ce privește (SMR) 9 , fiecare fermier trebuie să aibă o evidență a produselor folosite pentru protecția plantelor, mai ales că de anul trecut categoria de toxicitate a acestor produse s-a schimbat.

Fermele mari sunt obligate să aibă un depozit pentru produsele fitosanitare, spațiu care trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Inspectorii spun că cerințele sunt mult mai multe, iar verificarea îndeplinirii acestora durează destul de mult. Chiar ieri am fost la un control la Voinești, unde ca să putem verifica toate documentele și să facem calcule, am stat peste 50 de minute, a declarat Cristian Cosma.

În județul, nostru aproximativ 27.000 de fermieri vor trebui să se conformeze noilor reguli, pentru care sancțiunile nu sunt încă foarte clare, dar se poate ajunge până la excluderea de la plată.

fertilizare 2_600x450 fertilizare_600x450 fertilizare 1_600x450

Citește și

RECOMANDARE DE LA HYPERICIFARM: DICLOFENAC SUB FORMĂ DE SPUMĂ CUTANATĂ

hyperici

URBAN TITU A ÎNVINS FLACĂRA MORENI CU 2-0

acs_urban_titu_infrangere_viitorul

Folosirea nitraților, o problemă “arzătoare“ în agricultură!? 

teren-arabil

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media