ortooxacell kiss2022.gif Flax

Agenda parlamentară: Dumitru Lupescu (USR) – De la 1 iulie se interzice comercializarea pungilor de transport din plastic cu mâner

Uniunea Salvați România a votat în favoarea proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Este vorba de  reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire. Propunerea legislativă a  avut 255 voturi „pentru” din 257 prezenți.

Începând cu data de 1 iulie 2018, se interzice introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner, iar de la 1 ianuarie 2019 – se interzice comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner. Interdicția vizează exclusiv pungile de transport din plastic cu mâner, nu și cele fără mâner.

 Deși, este vorba despre o transpunere de directivă și nu au existat obiecții în cadrul dezbaterilor, cred că e foarte important să tragem un semnal cu privire la importanța problemei pungilor de plastic. Nu vorbim doar despre cele 100 000 de vietăți marine care mor anual din această cauză.  Aș vrea să fac mai degrabă apel la procesul acesta de a acumula plastic și cât de greu putem să scăpăm de el.

Sunt studii care au estimat cantitatea totală de plastic produsă și existentă la ora actuală ca fiind de 8,3 miliarde de tone. Dintre acestea, undeva la 6,3 miliarde de tone sunt cantități care au ajuns ori la gropile de gunoi, ori se află, într-o formă sau alta, în natură, predominant în partea acvatică, în mări și oceane. 

Este foarte important de spus că durează sute de ani pentru a descompune acest plastic în mod natural, iar compușii care rezultă în urma descompunerii sunt toxici. Și aici aș putea aminti dioxinele.

Dacă ne referim la reciclarea plasticului, PET-urile pot să atingă rate foarte apropiate de 100%, însă pungile sunt un domeniu aparte și cu specific. Rata de reciclare a pungilor, eficiența acestei rate e undeva sub 1%. De ce asta? Pentru că, în general, pungile ajung la reciclare contaminate și nu pot fi reciclate.

Prin urmare, atat eu cât și USR susține orice demers ce contribuie la reducerea cantității de plastic și a impactului acestuia asupra mediului. Și încurajăm să se ia măsuri active în acest sens nu doar la momentele transpunerilor de directive, ci chiar putem face lucruri suplimentare pentru a reduce acest plastic și comportamentul aferent în țara noastră.” a declarat deputatul USR de Dâmbovița, Dumitru Lupescu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media