ortooxacell kiss2022.gif Flax

DÂMBOVIŢA: În câteva luni, gropile de gunoi vor fi pline! Unde ducem gunoiul?

Până la începutul anului viitor, cele două gropi ecologice de gunoi de la Aninoasa şi Titu vor ajunge la capacitate maximă de depozitare. Singura soluţie ar fi transportarea deşeurilor în alte judeţe, dacă se vor găsi gropi de gunoi care să accepte acest lucru. Situaţia de datorează incapacităţii statului de a gestiona problema gunoaielor. Recent România  a fost chemată în judecată de către Comisia Europeană pentru neîndeplinirea obiectivelor ce vizează  starea depozitelor de gunoi din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, riscând sancţiuni financiare de 124 000 de euro pe zi.

În ciuda faptului că judeţul Dâmboviţa a făcut eforturi şi a reuşit finalizarea unui sistem integrat de colectare care cuprinde atât zona rurală, cât şi cea urbană, inexistenţa unei strategii naţionale aduce judeţul într-o situaţie critică, în care riscăm să ajungem din nou la depozite ilegale pe malurile râurilor sau câmpuri, aşa cum era înainte de implementarea proiectului. Situaţia a fost prezentată Ministerului Mediului, dar şi Parlamentului, de către senatorul PNL Iancu Caracota, care a cerut ministrului de resort soluţii concrete petru judeţul nostru, având în vedere eforturile făcute în timp de autorităţile judeţne,

 

De 10 ani căutăm soluţii – problema depozitelor de gunoi neconforme 

Stimaţi colegi,

Guvernarea în România se produce sub zodia dezinteresului şi a nepăsării faţă de problemele naţionale, situaţie demonstrată oficial de reprezentanţii Ministerului Mediului.  În urmă cu o lună adresam o întrebare privind procedura  de infringement pe care ţara noastră o riscă pentru neîndeplinirea obiectivelor ce vizează  starea gropilor de gunoi neconforme, întrucât Comisia Europeană a acţionat recent în judecată România la Curtea Europeană de Justiţie pentru neîndeplinirea obiectivelor ce vizează  starea depozitelor de gunoi din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

Pentru a înţelege situaţia am să vă dau un exemplu concret, la nivelul judeţului Dâmboviţa situaţia este dramatică, iar soluţii nu se întrevăd în viitorul apropiat dat fiind  faptul că în maxim 6 luni cele două depozite de gunoi de la  Aninoasa şi Titu vor ajunge la capacitatea maximă de depozitare şi stocare a deşeurilor. Deşi judeţul nostru deţine încă din 2009, primul  sistem integrat  de colectare şi depozitare a deşeurilor din România ce cuprinde atât zona urbană cât şi zona rurală,  mai exact 89 de localităţi,  iar valoarea acestuia  depăşeşte 26 milioane euro, din care 75% a reprezentat contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene, prin programul ISPA, 25% împrumutul Băncii Europene de Investiţii, iar Consiliul Judeţean Dâmboviţa  a contribuit cu 160 mii euro,  am ajuns în prezent în situaţia critică de a ne întoarce în timp, la momentul T zero, când astfel de investiţii nu erau realizate.

Autorităţile responsabile pentru rezolvarea acestei situaţii ne informează că singurele demersuri pe care le-au întreprins până în acest moment “au constat în numeroase întâlniri şi acţiuni derulate atât cu autorităţile publice locale cât şi cu autorităţile publice centrale “ pentru deblocarea situaţiei. Rezultatul acestor discuţii sterile îl vor afla curând mii de dâmboviţeni care plătesc taxa de habitat în valoare de 21 de lei pe gospodărie pentru colectarea gunoiului menajer, care vor constata din nou pe propria piele grija pe care autorităţile locale şi naţionale o poartă pentru astfel de probleme care le afectează direct calitatea vieţii.

O victimă colaterală a acestui mod defectuos de a face politică îl va reprezenta şi bugetul de stat atunci când va veni data scadentă pentru a  deconta factura enormă, întrucât măsuri efective de remediere a situaţiei depozitelor de deşeuri nu s-au întreprins.  Deşi în primă fază am putea acorda circumstanţe atenuante miniştrilor care au exercitat această funcţie de-a lungul timpului având în vedere durata medie de mandat, aproximativ un an de zile pentru  a exercita această funcţie, din 2009 până în prezent s-au perindat 8 miniştri din patru Guverne diferite la conducerea Ministerului Mediului,  tot nu putem accepta indolenţa factorilor de decizie  pentru a identifica soluţiile optime pentru rezolvarea problemelor de mediu.

VEZI şi: O firmă austriacă ar vrea să construiască un centru de management al deşeurilor în judeţul Dâmboviţa

Sancţiunile enorme pe care România le riscă,  124 000 euro pe zi au la bază nereuşita  autorităţilor  de a  închide cel 68 de depozite municipale neconforme, în plus suntem codaşi la toate aspectele ce ţin de domeniile de activitate al Ministerului,  de la elaborarea şi actualizarea Planului naţional de gestionare a deşeurilor şi Programul de prevenire a generării de deşeuri ce trebuiau predate Comisiei Europene  la 31 decembrie 2016,  până la accesarea fondurilor europene pentru crearea de Sisteme de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Avem un singur capitol la care ţara noastră ocupă un loc fruntaş, ritmul lent de adoptare şi implementare a standardelor europene, exemplul cel mai elocvent îl reprezintă rata mică de reciclare  a deşeurilor care a  crescut  cu 4 puncte procentuale în 14 ani, deşi până în 2020 trebuie să atingem, un onorabil procent de 50%.

În loc de încheiere voi spune că am să ascult cu interese discursurile sterile susţinute pe 5 iunie când sărbătorim Ziua Mondială a Mediului, pentru a înţelege mai bine ochelarii prin care privesc factorii de decizie din Ministerul Mediului, convins fiind că situaţiile prezentate mai sus nu vor reprezenta subiectele declaraţiilor şi nici nu va aminti nimeni faptul că România, în 2015 a fost unul dintre cele mai neperformante state în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor solide, aceasta a înregistrat cea mai mare rata de depozitare a deşeurilor din UE, mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%. 

 

Senator PNL,

Iancu CARACOTA

Distribuie:

Un comentariu la „DÂMBOVIŢA: În câteva luni, gropile de gunoi vor fi pline! Unde ducem gunoiul?”

  1. Gestionarul deponiei ecologice de la Aninoasa a solicitat un aviz de la Ministerul Mediului (damboviteanca Rovana Plumb) pentru realizarea unui incinerator care sa reduca atat volumul deseurilor cat si valorificare energetica a acestora. Refuzul unui astfel de proiect se materializeaza acum printr-o criza a deponiilor de la Aninoasa si Titu.

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media