Alexandru Oprea și Liviu Mușat au semnat un contract de 20 de milioane de lei pentru reabilitarea Curții Domnești

Președintele CJD, Alexandru Oprea, și președintele ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, au semnat, astăzi, la sediul CJD Dâmbovița, un nou contract pentru reabilitarea unor obiective din cadrul Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște.

Este vorba de un contract în valoare de 19,7 milioane de lei din care 16,6 finanțare nerambursabilă, care urmărește valorificare durabilă a Ansamblului Momunental Curtea Domnească  prin conservarea și protejarea următoarelor obiective de patrimoniu: ruinele Bisericii Paraclis, Turnul Chindia, Biserica Sfânta Vineri (Biserica Domnească Mică) și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului”. „Sper să nu mai repetăm greșelile din trecut” a spus Alexandru Oprea la semnarea contractului, cu referire la primul proiect de reabilitare al ruinelor domnești când au fost montate termopane.

Obiectivul declarat al actualului contract este creșterea numărului de vizitatori cu aproape 9 procente anual. Proiectul de investiție are o perioadă de implementare de 43 de luni de la semnarea contractului.


„Prin implementarea acestui proiect, onoranta sarcină de a cinsti memoria marilor noștri înaintași ne revine astăzi nouă, tuturor, pentru că, aici, la Târgoviște, istoria este un patrimoniu comun, al întregii Românii. Astăzi vom vorbi despre restaurarea Curții Domnești, despre imaginea și puterea monumentelor celui mai amplu spațiu aulic de la sud de Munții Carpați. Vom vorbi despre o istorie reală, fascinantă, măreață și tragică totodată, ca și viața celor care și-au dus zilele între zidurile palatului domnesc.

Peste Curtea Domnească au trecut, după cum știm și vedem cu toții, peste șase secole de istorie. Timpul a trecut necruțător, iar vechile zidiri medievale necesită imperioase intervenții de conservare și restaurare. Prin proiectul al cărui contract de finanțare îl semnăm astăzi demarăm restaurarea a 4 importante monumente aflate în incinta Curții Domnești: Biserica Mare Domnească (zidită de Petru Cercel în anul 1584), Biserica-Paraclis (zidită spre mijlocul secolului al XV-lea), Biserica Sf. Vineri (datând tot din sec. al XV-lea) și Turnul Chindiei (ridicat în aceeași perioadă).

Aceste monumente presupun intervenții complexe în ceea ce privește procesul de conservare-restaurare, iar experții angajați în acest proces au competența de a duce la bun sfârșit sarcina lor. Consiliul Județean Dâmbovița se angajează să sprijine efortul tuturor celor implicați în acest proiect de importanță națională și europeană. Spun europeană pentru că Târgoviștea a fost, în Evul Mediu, una dintre capitalele recunoscute din Europa. Sperăm că nu s-a uitat acest lucru, pe care noi, astăzi, încercăm să-l facem vizibil prin monumente, cultură și tradiție.” a mai spus Oprea.

„Este un moment important și pentru Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, cu atât mai mult cu cât traversăm o perioadă în care istoria își găsește, din păcate, din ce în ce mai puțin loc în orarul elevilor, copiii noștri. Traversăm o perioadă în care în care valorile naționale, sentimentul apartenenței la acest măreț popor ne sunt centrifugate de te miri cine, de te miri unde și, de aceea, orice preocupare de a păstra aceste valori în conștiința publică este binevenită. În acest context de înscrie și proiectul pe care cu bucurie îl semnăm astăzi și care, împreună cu alte proiecte, îi conferă Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia calitatea de depozitar al unui patrimoniu național inestimabil.” a apreciat Liviu Mușat, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia.


Printează articolul Printează articolul

Gurmand + Raiman

21 decembrie

Parerea ta este importanta, lasă un comentariu.

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

#Citeste si: