ortooxacell kiss2022.gif Flax

Târgoviştenii, jigniţi pe banii lor de un ziar bucureştean : „un oraș de provincie unde lumea se trezește odată cu păsările și se culcă tot așa”

foto : skycam.ro

Un oraş prăfuit de provincie, plin de biserici şi crâşme, cu oameni obosiţi care-şi duc viaţa după orarul arhaic al culcatului şi sculatului odată cu găinile, şi prin care nu trec oaspeţi decât o dată pe an, aceasta este pe scurt descrierea municipiului Târgovşte făcută de ziarulmetropolis.ro, o publicaţie de nişă  din capitală. Cel mai probabil, „măgulitoarea” prezentare, desprinsă parcă din descrierea unui târg interbelic dintr-o carte a  lui Cezar Petrescu, a fost plătită chiar de târgovişteni, ea văzând lumina internetului după o conferinţă de presă ţinută de conducerea teatrului Tony Bulandra în Bucureşti, pentru a populariza Festivalul Babel.

Aşa s-a ajuns ca autoarea, să afirme stupefiant că în perioada Festivalului Babel este singura dată când „cârciumile” din oraş sunt pline, magazinele vând câte ceva, iar 300 de  turişti (nu ştim de unde are numărul exact), iau cu asalt hotelurile. Başca că cei 300 revigorează brusc economia oraşului.

„Într-un oraș de provincie unde lumea se trezește odată cu păsările și se culcă tot așa, căci după o anumită oră pe stradă nu mai circulă nici mașinile, teatrul cu al lui festival pulsează viață. Vine vacanța și canicula, se așterne liniștea și praful, iar până începe stagiunea la teatru, orașul intră în adormire.….Nu e numai un dialog cultural între artiști și comunitate  ci se revitalizează și economia orașului. 300 de persoane sunt cazate zilnic în hotelurile din localitate. În orașul cu cele mai multe biserici și crâșme, urcă brusc vânzarea în restaurante, baruri și cluburi. Taxiurile devin ocupate, magazinele au mai mulți cumpărători, casele de schimb valutar sunt luate cu asalt. Banii primiți prin bugetul obținut de la Consiliul Local și Primărie pentru organizarea festivalului nu sunt pierduți ci reinvestiți în cultură. Ei se întorc sub alte forme la bugetul statului, pentru că numai un festival cultural pune în mișcare atât de bine economia unui oraș fără publicitate cumpărată cu bani grei.”  (textul integral il puteti gasi pe ziarulmetropolis.ro)

Din textul articolului nu reise dacă concluziile sunt ale autoarei sau dacă i-au fost insuflate de elemente din cadrul conferinţei de presă. În ambele situaţii, Teatrul Tony Bulandra are datoria de a-şi prezenta scuze târgoviştenilor, care contribuie consistent, de ani buni, atât prin bugetul local (5,6 milioane de lei în 2017), cât şi prin participarea la evenimentele instituţiei, la existenţa liniştită a acestui teatru.

 

Distribuie:

4 comentarii la „Târgoviştenii, jigniţi pe banii lor de un ziar bucureştean : „un oraș de provincie unde lumea se trezește odată cu păsările și se culcă tot așa””

  1. Persoana care a scris articolul despre viața ” amărâtă ” a târgoviștenilor ( nu poate fi numit jurnalist ) se vede treaba că trăiește pe altă lume .Sau poate pentru că ” nu se culcă odată cu găinile ” ci odată cu consumatorii de sucuri tari , pare-se că încă nu s-a trezit .Cunosc Bucureștiul , locuiesc acolo de o viață si l-aș da cu mare viteză pe orașul liniștit si primitor Târgoviște , pe care de asemenea il cunosc din copilărie .Una lume se trezește vorbind si scriind , nu contează ce , să luăm si noi un ban cu cat mai putină muncă , să ne ajungă timpul să stăm prin cârciumi , nu ca alții .

  2. Un adevar gol golut. Asta e realitatea si de multe ori cand spui lucrurilor pe nume deranjeaza. Teatrul nu are de ce sa-si ceara scuze din punctul meu de vedere. Poate cetatenii acestei urbe trebuie sa fie mai activi social, civic, etc.

  3. mie îmi face impresia că cele „elevat” debitate „au fost insuflate de elemente din cadrul conferinţei de presă”, dar sînt parfum cu iz arhaic pe lîngă declarațiile deputatului Miron Ignat, de 17 ani reprezentantul comunităţii ruşilor lipoveni în Parlamentul de la București, nu de la Moscova!, agenţiei de presă ruse TASS despre situaţia minorităţii pe care o reprezintă la nivel politic față de cea a românilor de la sate:
    „Românii ne invidiază. Doar lipovenii sunt muncitori. La noi, casele sunt frumoase, peste tot este curat, satele sunt îngrijite. În satele lipovene nu este nicio curte fără baie, pe când românii se spală în troacă.”
    hîc! 😉
    ps: IGNÁT s. m. (pop.) Nume dat zilei de 20 decembrie, în care țăranii obișnuiesc să-și taie porcii îngrășați în vederea sărbătorilor de iarnă. Expresia „Nu se îngrașă porcul la ignat” = nu se poate face un lucru serios în ultimul moment. – Din sl. Ignatije. sursa: DEX ’09

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media