ortooxacell kiss2022.gif Flax

La Târgovişte, acum 22 de ani, sfârşea preşedintele RSR, Nicolae Ceauşescu. Spune-ţi părerea: Merita sau nu să fie împuşcat?

Intenţia dictatorului a fost de a se folosi de muncitorii din industrial metalurgică târgovişteană pe care o crease, începând cu 1969. Nu a ajuns însă să le vorbească muncitorilor, fiind prins şi încarcerat în Cazarma Unităţii Militare din zonă Gării Târgovişte Sud. Aici, după un proces înregistrat şi difuzat ulterior de Televiziunea Română, pe 25 decembrie 1989, un pluton de execuţie punea capăt celor 24 de ani de “victorie” comunistă. Restul, îl ştim cu toţii! Gazeta dâmboviţei vă invită să vă spuneţi părerea despre Nicolae Ceauşescu şi regimul comunist din România.

Iată ce a făcut Ceauşescu pentru Târgovişte:

      Nicolae Ceaușescu a fost șeful de stat care a influențat cel mai mult dezvoltarea orașului Târgoviște. În urma primei sale vizite aici (11 mai 1967), sunt inaugurate Complexul Muzeal de la Curtea Domnească și Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi românești- instituțiile de cultură cele mai vizitate din oraș de către turiști până în ziua de azi. Alte două vizite la Târgoviște vor fi inițiate alături de importanți șefi de stat: Charles de Gaulle, președintele Republicii Franceze (1968) și Todor Jivkov, președintele Consiliului de Stat al Republicii Populare Bulgare (1982). Vizita lui Ceaușescu din 22 iulie 1969 constituie momentul decisiv în transformarea orașului în centru industrial. În anul următor încep lucrările de construcție la Întreprinderea de Strungari SARO, Întreprinderea de Becuri și surse de iluminat Romlux (ambele intrând în funcțiune în 1972) și la Combinatul de Oțeluri Speciale (COS). Echipate cu tehnică modernă și înghițind cele mai mari sume investite vreodată în economia Târgoviștei, cele trei întreprinderi erau furnizori de talie națională, considerate capabile că concureze cu giganții occidentali la nivelul calității produselor. Combinatul de Oțeluri speciale a fost inaugurat de Ceaușescu la 14 decembrie 1973, devenind principala unitate economică a orașului și unul din cele 10 astfel de combinate existente în lume. Edificarea platformei industriale va forța dezvoltarea rapidă a localității pe toate planurile. Din punct de vedere demografic, ea va însemna o triplare a numărului locuitorilor față de perioada anterioară regimului Ceaușescu, în 1989 fiind înregistrați peste 100.000 de locuitori. După devastatorul cutremur din 4 martie 1977, Târgoviștea, puțin afectată și considerată de către specialiști ca protejată prin poziția ei, intră din nou în vizorul lui Ceaușescu. Cu ocazia vizitei din 24 septembrie 1986, el anunța că orașul va deveni a doua capitală și că se vor lua măsuri pentru demararea lucrărilor necesare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media