ortooxacell kiss2022.gif Flax

(FOTO) Pe 7 ianuarie 1916, Dâmboviţa o dădea țării pe… Elena Ceauşescu!

Lenuţa era fiica lui Nae şi Alexandrina Petrescu, ţărani mijlocii din comuna Petreşti, care practicau atât munca câmpului, cât şi negoţul. Viitoarea prim-viceministru al României era poreclită în copilăriae „Lenuța lui Briceag”, după apelativul familiei. A avut un singur frate mai mare, Gheorghe (Gogu) Petrescu, care va părăsi satul natal şi se va muta  în Bucureşti. Şoţia acestuia, Adela, care l-a convertit la marxism-leninism, a devenit una din cele mai apropiate prietene ale Elenei Ceauşescu, copiii ei devenind nepoţii preferaţi ai Elenei.

Elevă exmatriculată, viitoare academician

Lenuţa Petrescu urmează primele trei clase primare în Petreşti. La vârsta de 14 ani, când se afla în clasa a IV-a, este declarată repetentă ca urmare a rezultatelor slabe la învăţătură. A promovat doar la disciplinele de muzică, sport şi lucru manual. După ce lucrează o vară-două la câmp îşi părăseşte satul natal pentru Bucureşti, unde a stat cu fratele ei Gogu şi soţia acestuia, Adela. Primul ei serviciu a fost ca muncitoare necalificată într-o fabrică de produse farmaceutice. Ceva mai târziu va ocupa, prin relaţiile fratelui ei, un post de ucenică la fabrica de textile Jaquard (care se afla pe Dealul Spirii). După război, Elena îşi va găsi un post de laborantă la un laborator chimic.

În 1939, îl cunoaşte pe Nicolae, cu doi ani mai mic decât ea, motiv pentru care la căsătoria din 1947, Lenuţa va deveni Elena şi va declara că s-a născut în 1919. Vor avea împreună trei copii. Ascensiunea ei este constantă până în 1974, când la Congresul al XI-lea al PCR este aleasă şi membru al Biroului Permanent al Comitetului Politic Executiv (C.P.Ex.) al CC al PCR. (care deţinea 16 membri) – poziţie deţinută până în 22 decembrie 1989. Elena Ceauşescu este însărcinată cu problemele de cadre din PCR. Din acest moment devine persoana numărul doi în stat şi în partid. Biroul ei din Comitetul Central al PCR va fi cunoscut de acum înainte sub numele de ‘CABINETUL 2’. La cel moment, fosta elevă exmatriculată era deja membră a şase academii din întreaga lume şi Doctor Honoris Causa a 10 universităţi.  Chiar dacă ar fi fost dobândite în mod nemerituos, chiar dacă teza ei de doctor în chimie fusese scrisă de dr. Osiaş, Bordeianu, Bittman şi Cornilescu, unele dintre aceste distincţii nu pot fi retrase, deoarece regulamentele unor universități nu permit retragerea unui astfel de titlu.  În anul 1974, Elena Ceauşescu a fost aleasă ca membru titular şi al Academiei Române, dar imediat după 1989, conform unui articol din statutul Academiei Române care prevede că sunt excluşi toţi acei membri care au suferit condamnări penale, a fost exclusă post-mortem din această instituţie.

Elena Ceauşescu îşi va păstra influenţa până la finalul regimului, în 1989. Ca  o ironie a sorţii, va muri alături de Nicolae Ceauşescu, în judeţul natal, Dâmboviţa. Pe 25 decembrie, în urma unui simulacru de proces organizat de CFSN (având o durată de 55 de minute), Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt condamnaţi la moarte prin împuşcare. Sentinţa este executată în aceeaşi zi, în jurul orei 15:00, la Unitatea Militară din Târgovişte.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media