ortooxacell kiss2022.gif Flax

(FOTO) Localitatea Bezdead, în centrul atenţiei la evaluarea finală pentru ”Satul cultural al României 2014”

Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România”, a organizat astăzi la Ambasada Franţei la Bucureşti, o conferinţă de presă în care a fost anunţată localitatea desemnată ”Satul cultural al României 2014”.

Candidaturile reţinute pentru evaluarea finală au fost comuna Cumpăna (judeţul Constanţa), comuna Izvoarele (judeţul Prahova), comuna Bezdead (judeţul Dâmboviţa), comuna Poiana Stampei (judeţul Suceava) şi comuna Ciocăneşti (judeţul Suceava).

Clasamentul competiţiei, anunţat de Maria Grapini, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, a fost următorul:

Locul 5: Comuna Bezdead, județul Dâmbovița, 62,45 de puncte din 100
Locul 4: Localitatea Izvoarele, județul Prahova 72,9 puncte
Locul 3: Cumpăna, județul Constanța, 78,95 de puncte
Locul 2: Poiana Stampei, județul Suceava, 86,8 puncte
Locul 1: Ciocănești, județul Suceava, 87 de puncte

Fiecare din cele cinci localităţi a încercat să se promoveze cât mai bine astăzi în faţa invitaţilor şi, chiar şi cu micile inconvenienţe ale organizării primei ediţii a acestei competiţii între satele româneşti, toată lumea s-a simţit bine.

„Ce ne-a dat Dumnezeu ca oportunități turistice, trebuie noi, oamenii, să valorificăm. Vreau să nu ne oprim aici. Vreau să mergem mai departe, pentru că avem cu ce!”, a declarat Maria Grapini.

 „Satul păstrează cu certitudine tradiţiile seculare bogate. Comunele candidate au propus numeroase evenimente pentru a pune în valoare aceste tradiţii. Dar, chiar dacă satele româneşti trebuie să păstreze această moştenire, ele nu trebuie să rămână doar la acest nivel…..Sunt sigur că satul român trebuie să se bazeze pe unicitatea lui pentru a deveni creatorul şi promotorul unei culturi române bogate. Aşa cum foarte mulţi artişti o fac, trebuie să fixăm moştenirea culturală rurală în creaţia contemporană”, a declarat Ambasadorul Franței, dl. Phillipe Gustin.

Satul cultural al României 2014 este un program cultural şi turistic AFSR derulat sub înaltul patronaj al Ambasadei Franţei în România, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Preşedintele executiv AFSR a menţionat că există beneficii concrete pentru satul cultural, acesta urmând să fie promovat atât în ţară, cât şi în străinătate, iar, timp de 12 luni, va participa la toate evenimentele principale ale Ambasadei Franţei, ale Institutului francez, care sunt partenerii acestui program.

Chiar dacă nu a reuşit să se claseze printre primele localităţi, pe podium, localitatea Bezdead a fost foarte apreciată din punct de vedere al prezentării de astăzi şi al dosarului depus pentru candidatură, aşa cum am aflat de la Nicolae Marghiol, iniţiator şi preşedinte executiv AFSR: „Vreau să felicit în mod special comuna Bezdead, care a fost foarte bine pregătită astăzi şi a reuşit să-şi impună candidatura. Probabil comuna Bezdead va creşte, dar cu timpul şi mai ales că e prima ieşire, prima competiţie de genul acesta şi are şi ea de învăţat”.

Şi primăriţa localităţii, Teodora Anghelescu, spune că se va insista şi se va munci şi mai mult pentru astfel de evenimente, unde Bezdeadul să arate ce are mai bun şi să demonstreze că are potenţial: “Faptul că am ajuns în finală înseamnă pentru mine şi pentru localitatea noastră o modalitate de a fi promovată şi de a se face cunoscută. Ne-am prezentat bine, aşa cum ni s-a spus, cu toate produsele tradiţionale de la noi, foarte apreciate, de altfel, de invitaţi, de la toate soiurile de brânză, palincă, prune, zacuscă, gemuri, compoturi. Pentru imaginea localităţii este un început şi cu siguranţă vom face în acest sens cât mai multe. Vrem să avem un festival în comună, un târg, unde oamenii să-şi poată promova şi vinde produsele”. De asemenea, primarul a reiterat ideea valorificării a trei obiective turistice pe care localitatea le are şi cu care ar putea porni în scoaterea Bezdeadului din anonimat, obiectiv pe care şi l-a propus încă de la începutul mandatului. Este vorba despre Malul de Răsună, Crucea şi Izvorul de sare, despre care cunoscătorii ştiu că sunt reprezentative pentru localitatea dâmboviţeană.

În plus, standul organizat de către delegaţia din Bezdead cu mare grijă a atras privire tuturor celor prezenţi, de la consilierii prim ministrului, printre care Corneliu Vişoianu, care au stat aproape tot timpul la acest stand, până la Philippe Gustin (foto 13) ambasadorul Franţei la Bucureşti, care a şi gustat din produsele tradiţionale de pe meleagurile localităţii dâmboviţene.

Trebuie menţionat şi faptul că delegaţia din Bezdead a fost susţinută de artista Mihaela Mihai, care are o proprietate în localitate de foarte mult timp şi o mare apreciere pentru primăriţa localităţii, alături de care a fost astăzi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media