ortooxacell kiss2022.gif Flax

DÂMBOVIȚA: AJPIS obligată de instanță să-și respecte decizia în dosarul unei deportate!

   Situație de-a dreptul incredibilă în Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Dâmbovița. Instituția a ajuns să fie obligată de instanță să-și respecte propriile decizii, după ce aceasta s-a bâlbâit în acte și a dat când aviz pozitiv, când negativ, pe același dosar.

   Totul a plecat de la modificarea legislației, în sensul că persoanele care au suferit deportări forțate în lagăre de muncă, dar care nu mai au domiciliu în țară, pot solicita și au dreptul la o indemnizație reparatorie din partea statului român. O astfel de solicitare către AJPIS Dâmbovița a făcut în 2013 și Johhana Koster, româncă cu domiciliul în Germania. Cererea a fost adresată instituției dâmbovițene pentru că la Târgoviște femeia a avut ultimul domiciliu din România.

    Johhana Koster a fost reținută la 13 ianuarie 1945, alături de alți cetățeni din Sibiu și deportată în fostul URSS, pe teriotoriul de astăzi al Ucrainei, în lagărul de muncă forțată 1002 ENAKIEV. Avea doar 19 ani. A fost eliberată abia în 18 ianuarie 1950, după 5 ani în care a suferit umilința și caznele fizice ale deportaților.

    Femeia a depus în 29 august 2013, pe baza unui înscris din Arhiva Securității, dar și a unor documente emise de statul german, o solicitare către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Dâmbovița pentru acordarea drepturilor prevăzute de legea 118/2009 și a legii 211/2013. AJPIS i-a acceptat cererea în august 2013, pe baza dosarului depus. Doar că în noiembrie, Koster s-a trezit cu o nouă decizie a instituție care îi respingea dosarul pe care îl considera complet cu 2 luni înainte, ca fiind incomplet.

     Evident, ca această situație a ajuns în instanță, iar Koster a primit câștig de cauză atât la Tribunalul Dâmbovița, cât și la Curtea de Apel Ploiești unde AJPIS a făcut apel. Chiar și cu decizia magistraților în mână, instituția nu a pus-o în aplicare, decât după ce reprezentanții legali ai doamnei au formulat o plângere parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița pe numele directorului AJPIS, Mihai Toni Ciprian (foto).toni ciprian

      La două săptămâni de la înregistrarea plângerii AJIPS a trimis răspuns favorabil punerii în aplicare a unei decizii pe care o luase încă din august 2013 și pentru care Johhana Koster a fost nevoită să se lupta doi ani prin tribunale. Femeia, la 90 de ani, a făcut eforturi sî ajungă în România de mai multe ori pentru a-și pleda cauza, nu pentru partea materială (compensația fiind de aproximativ 200 de lei pe lună), ci pentru a i se recunoaște oficial statutul de deportat la muncă forțată. Johhana și-a petrecut, la fel ca mii de sași din Transilvania, cei mai frumoși ai ani ai tinereții într-un lagăr de muncă unde a ajuns doar din cauza etniei din care făcea parte. Reprezentanții legali ai femeii consideră că refuzul autorităților dâmbovițene și atitudinea lor față de această cauza este doar o continuare abuzivă a anilor deportării. Noi am zice că se înscrie într-o serie neagră de atitudini ale autorităților române față de românii din diaspora.

AJPIS 1 AJPIS 3 AJPIS 14 AJPIS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media