ortooxacell kiss2022.gif Flax

Ambasadorul Rusiei a sărbatorit Ziua Armatei Roșii la Târgoviște, departe de ochii presei. Elevi, cu flori în mâini, au fost aduși la eveniment

Vineri, 23 februarie 2018, oficialitați dâmbovițene îl acompaniau pe ambasadorul Rusiei, Valeri Kusmin, și depuneau coroane de flori la monumentul din cimitirul memorial al ostașilor sovietici din orașul Târgoviște, în micro XII. Conform Ambasadei Rusiei la București, a fost sărbătorită Zilei Apărătorului Patriei. Oficial, această sărbătoare a apărut în 1922, atunci se numea Ziua Armatei Roșii. 

La ceremoniile de la Târgoviște, desfășurate departe de ochii presei (care l-ar fi putut deranja pe ambasador cu întrebări incomode, de exemplul despre COS Târgoviște), au luat parte pe lângă Valeri Kusmin, ambasadorul Federației Ruse la București, secretarul consiliul Județean, Ivan Ivanof, un reprezentant al Prefecturii Dâmbovița și nelipsitul Ion Hotinceanu, președinte al Asociației prieteniei Româno-rusă.  Pentru că nu am fost invitați la eveniment, nu știm exact în ce împrejurări și din decizia cui, mai mulți elevi ai Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Târgoviște, însoțiți de  directortoarea Nicolaescu Ileana, au fost aduși să depună flori la mormântul ostașilor sovietici. Mai ales că povestea morții acestor „eroi” este una extrem de romanțată și nu are legătură cu nici o luptă care s-a desfășurat în zonă. Cartierul micro XII și Prepeleac păstează o amintire foarte puțin eroică a acestui sfârșit.

Conform site-ului Ambasadei Rusiei: „În cuvântul său de salutare domnul Valery Kuzmin, Ambasadorul Rusiei în România, a menţionat că Rusia (atunci URSS) şi România (atunci Regatul României) au terminat războiul ca aliaţi, iar jertfele soldaţilor noştri în eliberarea Europei au devenit permisul nostru de intrare în viaţa actuală liberă.

…………………………..

Cât despre Armata Roșie „eliberatoare” poate elevilor aduși la ceremonii nu li s-a spuc că:  Pe 23 august 1944, Regele Mihai și partidele politice au lansat o lovitură de stat împotriva guvernului Antonescu, trecând de partea aliaților.  Lovitura de stat a permis creșterea vitezei cu care avansa Armata Roșie în România  În absența unui armistițiu semnat , trupele sovietice au tratat în continuare pe români drept inamici. Armistițiul a fost semnat trei săptămâni mai târziu, pe 12 septembrie 1944, în termenii dictați de Moscova. Lovitura de stat a echivalat, practic, cu o „capitulare”, o „predare”„necondiționată” în fața sovieticilor si a restului Aliaților. Negocierile inter-aliate au întârziat semnarea armistițiului pentru ca sovieticii să ocupe cât mai mult posibil din România astfel încât să poată dicta termenii armistițiului. În această perioadă, un număr de 114.000 – 160.000 de soldați români au fost luați prizonieri de război de către sovietici fără luptă, ca urmare a ordinului de încetare a focului dat de rege, și au fost trimiși pe jos în lagăre din Uniunea Sovietică; aproximativ o treime dintre ei murind pe drum. Până pe 12 septembrie Armata Roșie controla o mare parte din teritoriul țării. Prin armistițiul dintre România și Aliați, România se punea sub controlul unei comisii aliate, alcătuită din Uniunea Sovietică, SUA și Marea Britanie, în timp ce militarii sovietici exercitau controlul de-facto. Basarabia Moldova de Est și Bucovina de Nord au fost încorporate Uniunii Sovietice.

Autorii sovietici, regimul comunist instalat de Armata Roșie și Constituția din 1952 se refereau la evenimentele din 1944 ca la „Eliberarea României de către glorioasa Uniune Sovietică”, majoritatea surselor românești de după 1989 și a celor occidentale folosesc însă termenul „Ocuparea sovietică a României”, pentru perioada 1944 – 1958.

Tot pentru a păstra adevărul istoric, mai trebuie spus și că reînhumarea a 345 de militari români, căzuţi în bătălia la Stalingrad în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-un cimitir din Rusia, s-a făcut în cutii de carton. „Poporul rus nu poate uita faptul că soldații români au venit pe teritoriul rus împreună cu cotropitorii naziști ai Germaniei fasciste în calitate de agresori și ocupanți, ale căror fapte criminale sunt atestate de multiple documente și de martori oculari. De aceea, încercările părții române de a-i prezenta în calitate de ”eroi” sunt considerate de comunitatea rusă complet nepotrivite. ” a comentat pe baza acestuia Ambasada Rusiei.

Cert este că, nu atât poporul, cât autoritățile române pot uita multe!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media