Producție bogată la Lungulețu, dar prețul verzei este scăzut de viermii care o găuresc

A început sezonul de tăiat varza la Lunguleţu. Agricultorii din cel mai mare bazin legumicol din ţară se mândresc cu o recoltă destul de bună, spun ei. S-au luptat cu seceta, pe timp de vară, şi au reuşit să salveze producţia, însă, nu au putut combate dăunătorii. Viermii găuresc foile de varză, iar ţăranii sunt nevoiţi să o cureţe cât mai mult pentru a da bine în obor.

Revelion 2018

„Se curăţă două trei frunze şi este bio, că de aceea au intrat viermii în ea, pentru că nu am aplicat soluţii. Nu e arătoasă, dar e bună. Dacă nu se vinde o dăm la păsări. Ne e milă de ea că e mare şi am îngrijit-o, am udat-o.”

„E un vierme care o atacă. O manancă în faţă…o curăţăm, o curăţăm, destul de mult şi asta e. Clienţii ştiu despre ce este vorba, dar spun să mai lăsam la preţ că e mâncată.”, spun agricultorii.


Cu aproximaţie, producţia este de 30 de t/ha, în acest an. În prezent, la Lunguleţu, varza Bucharest se vinde cu 0,50 de lei/kg – 0,60 de lei/kg, iar cea românească, cu foile moi, numai bune pentru sarmale, cu 0,70 lei/kg – 0,80 lei/kg. Comercianţii din alte judeţe o cumpără fără a sta prea mult pe gânduri şi o vând prin satele din Argeş şi Prahova cu 1 leu/kg – 1,5 lei/kg. În aproximativ două zile reuşesc să vândă maşini întregi de varză şi se întorc la Lunguleţu. Din aceasta afacere, cel mai bine ies, ca de obicei, samsarii.

 


Printează articolul Printează articolul
Celsim


Ajuta comunitatea noastra sa creasca. Distribuie acest articol pe retelele tale de socializare preferate. Multumim!
Lasă un răspuns

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

#Citeste si: